HET MINNESOTA MODEL

Het Minnesota model

 

Multidisciplinaire aanpak
Vanuit de wens naar een multidisciplinaire aanpak van verslaving is in 1950 in de Hazelden Kliniek in Minnesota, het Minnesota Model ontwikkeld. Dit model combineert een gedragstherapeutische en een ervaringsgerichte benadering. De behandeling en begeleiding bestaat uit professionele methodieken, zoals cognitieve gedragstherapie en uit inzichten vanuit de 12-stappen zelfhulpgroepen waarbij ervaringsdeskundigheid een belangrijke rol speelt.

 

Behandeling
Behandeling volgens het Minnesota Model bestaat uit een klinische detoxificatie en een klinische behandeling. Deze klinische behandeling bestaat uit, onder andere, cognitieve gedragstherapie en wordt gecombineerd met medewerking van ervaringsdeskundigen. De klinische behandeling wordt gevolgd door langdurige nazorg in de vorm van deelname aan zelfhulpgroepen.

 

Chronische ziekte
Het Minnesota Model gaat er van uit dat verslaving een chronische en progressieve ziekte is, die mensen aantast in zowel lichaam, geest als ziel. De behandeling van verslaving vraagt daarom om een multidisciplinaire aanpak. Ten slotte gaat het Minnesota Model ervan uit dat alleen totale abstinentie tot herstel leidt. Abstinentie is dan ook het doel.