Onze werkwijze

Na een behandeling voor verslaving en/of psychische problemen, is het niet altijd voor iedereen mogelijk of wenselijk om direct terug te keren naar huis. Zero&Sano is dan de veiligste thuishaven om verder te werken aan herstel op weg naar de volgende stap: een gezond, gelukkig en zelfstandig leven. De intensieve en doelgerichte vorm van beschermd wonen binnen een huiselijke setting maakt het concept van Zero&Sano uniek en de ontwikkeling die de bewoners doormaken groot.

Op eigen benen staan

Het traject van Zero&Sano staat vanaf dag één in het teken van uitstroom. Het uitgangspunt is dat bewoners binnen één jaar weer volledig zelfstandig deelnemen aan de maatschappij. Daarbij is er altijd sprake van maatwerk, waarbij we steeds kijken naar wat de bewoner nodig heeft om weer op eigen benen verder te kunnen.

100% veilig

Zero&Sano is méér dan een safehouse. Zero&Sano voelt als een tweede familie. Naast huisvesting in een 100% veilige drugs- en alcoholvrije omgeving, bieden we intensieve, persoonlijke begeleiding aan (jong)volwassenen met psychische problemen, verslavingen en/of gedragsproblemen.

Huiselijke setting

Als bewoner bij Zero&Sano kom je terecht in "normaal" woonhuis. Hier leef je samen met andere bewoners die in verschillende fases van herstel zitten. Samen voeren jullie het huishouden en kom je thuis bij mensen die er voor je zijn als je dat nodig hebt. Alle bewoners leven en participeren als echte buurtbewoners binnen de omgeving. Dit creëert een unieke huiselijke sfeer waarin bewoners zich écht thuisvoelen.

Gelijkwaardigheid

Bij Zero&Sano werken, doen en handelen we vanuit gelijkwaardigheid. Alle professionals bij Zero&Sano staan van nature naast de bewoners. Zij zijn oprecht betrokken en werken vanuit compassie, maar confronteren ook als dit nodig is. De inzet van ervaringsdeskundigen is hierbij onmisbaar. Zij kennen en doorzien bepaald gedrag vanuit hun eigen levenservaring en kunnen vroegtijdig signaleren bij tekenen van en risico op terugval. De manier waarop zij vanuit eigen ervaring confronteren en ondersteunen bij het ontwikkelen van nieuwe gezonde gedragspatronen wordt door bewoners als een essentieel onderdeel ervaren. Daarnaast zijn ook alle bewoners gelijkwaardig aan elkaar en ten opzichte van Zero&Sano. De manier waarop zij elkaar vanuit herkenning en ervaring ondersteunen is van onschatbare waarde.

Samen met familie en naasten

Zero&Sano streeft ernaar om familie en naasten zoveel mogelijk te betrekken en om deze banden te herstellen en/of te versterken. Zij worden tijdens de aanmeldingsprocedure al betrokken indien de bewoner dit wenst of nog minderjarig is. Er vinden gedurende het traject evaluaties plaats om de voortgang van de bewoner samen met familie of naasten te bespreken. Zero&Sano biedt daarnaast doorlopend een familie- en naastenavond waar informatie wordt geboden, maar waar ook ruimte is voor lotgenotencontact en emotionele steun. Zero&Sano beschouwt het betrekken van het netwerk als essentieel voor herstel en het versterken van deze banden is dan ook een belangrijk doel binnen het traject.

Uitstroom

Het traject bij Zero&Sano staat vanaf dag één in het teken van uitstroom. Een traject wordt echter pas afgesloten wanneer een bewoner daar écht klaar voor is. Drie maanden voor uitstroom wordt er een concreet uitstroomplan opgesteld waarin duidelijk wordt naar welke omgeving een bewoner uit wil stromen en welke zorgvraag er eventueel nog is. Nazorg is een belangrijk onderdeel waarbij Zero&Sano uitgestroomde bewoners begeleid binnen de nieuwe setting om hier structuur, daginvulling en goede zelfzorg te waarborgen. 

NETWERKAVONDEN

Bij Zero&Sano stopt herstel niet zodra je de deur uitloopt - het is iets wat je zelf blijft oppakken, elke dag opnieuw. Onze maandelijkse netwerkavonden, speciaal voor huidige bewoners en uitgestroomde bewoners, bieden een nieuwe manier om in verbinding te blijven en je herstel nóg sterker te maken.  

Aanmelden

Wil je je aanmelden voor zorg van Zero&Sano? Maak dan gebruik van ons aanmeldformulier. Heb je nog vragen? Wij staan je graag te woord op werkdagen van 9:00 uur tot 18:00 uur via +31 (0)40-211 0311.

Aanmeldformulier
 
Stel een vraag